Diploma duth deprtments of architecture

Η Διπλωματική εργασία της Μπαλτάς Ανθής αφορά τη συνθετική μελέτη ενός κέντρου Μαρμαροτεχνίας σε οικόπεδο όπου υπάρχει ενεργό λατομείο στο νησί της Θάσου. Θέλαμε να αξιοποιήσουμε
ένα τέτοιο ιδιόμορφο οικόπεδο για να προβάλουμε την ιστορία και την ετοιμολογία του μαρμάρου και αυτό επιτυγχάνεται μέσω του Μουσειακού μας χώρου και των αιθουσών διδασκαλίας.

Η διπλωματική μας εργασία παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2020 στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με επιβλέποντες καθηγητές τον Πολυχρονόπουλο Δημήτρη και την Γρηγοριάδου Μαρία.

Το συγκρότημά μας αποτελείται από έναν χώρο προβολής της ιστορίας του μαρμάρου, από χώρους φιλοξενίας των φοιτητών, των καθηγητών και των μαρμαροτεχνιτών(24 εστίες με ατομικό λουτρό) και από κάποια εργαστήρια όπου μπορεί να γίνει η επεξεργασία του μάρμαρου. Στον μουσειακό μας χώρο εκθέτονται περίπου 120 ελληνικά είδη μαρμάρων από διάφορα μέρη της Ελλάδας και έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με το χρώμα τους. Ακόμη υπάρχει και χώρος υποδοχής των επισκεπτών καθώς επίσης και χώρος αναψυκτηρίου και εστιατορίου. Στο οικόπεδο μας έχουν τοποθετηθεί δύο παρατηρητήρια και χώρος αναγνωστηρίουβιβλιοθήκης.

Ουσιαστικά πρόκειται για σύμμικτη κατασκευή. Η χρήση των σύμμικτων πλακών έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και έχει συμβάλει στην αύξηση της χρήσης των μεταλλικών κατασκευών σε οικοδομικά έργα. Οι σύμμικτες πλάκες αποτελούνται από γαλβανισμένα αυλακωτά χαλυβδόφυλλα και επί τόπου έγχυτο σκυρόδεμα. Τα χαλυβδόφυλλα χρησιμεύουν ως μεταλλότυπος για το έγχυτοσκυρόδεμα, ενώ η παραλαβή των λοιπών φορτίων μετά την πήξη του σκυροδέματος γίνεται από τη σύμμικτη πλάκα. Επίσης, στην πλάκα τοποθετείται ένας ελαφρύς οπλισμός.

Αρχικά αναλύσαμε την έννοια του μαρμάρου όπου το μάρμαρο είναι ένα πέτρωμα αποτελούμενο από ασβεστίτη ή και από το συνδυασμό των ορυκτών ασβεστίτη και δολομίτη και έχει δημιουργηθεί από
την μεταμόρφωση ασβεστόλιθων, δηλαδή ιζηματογενών ανθρακικών πετρωμάτων. Η λέξη ετυμολογείται από το αρχαιοελληνικό ρήμα “μαρμαίρω” που σημαίνει “λάμπω”. Ο καθαρός ασβεστίτης είναι λευκός, αλλά ορυκτές προσμίξεις προσθέτουν χρώμα σε τυχαία πρότυπα. Γενικότερα, από απόψεως χρώματος τα μάρμαρα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα μονόχρωμα και τα πολύχρωμα. Από πλευράς αιτίων χρωματισμού, μπορούν να ταξινομηθούν επίσης σε δυο μεγάλες κατηγορίες: τα ιδιοχρωματικά και τα αλλοχρωματικά μάρμαρα.

Το οικόπεδο όπως προαναφέραμε βρίσκεται σε λατομείο εξόρυξης μαρμάρου και είναι ενεργό μέχρι σήμερα. Το λατομείο αποτελεί εκσκαφή ή σύστημα εκσκαφών που πραγματοποιείται με σκοπό τη λήψη λατομικών ορυκτών (είτε στη φυσική τους κατάσταση είτε σε κατάσταση διάλυσης ή εναιώρησης) ή προϊόντα λατομικών ορυκτών, και δεν είναι ούτε μεταλλείο ούτε φρέαρ ή γεώτρηση ή συνδυασμός των δύο. Από νομική άποψη λατομικοί χώροι ή λατομεία είναι οι ενιαίοι χώροι από όπου εξορύσσονται τα λατομικά ορυκτά και στους οποίους έχουν χορηγηθεί και βρίσκονται σε ισχύ οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία. Η εκμετάλλευση λατομείων μαρμάρων πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο με επιφανειακές εκμεταλλεύσεις, στις οποίες γίνεται απόσπαση των μαρμάρων από το μητρικό πέτρωμα με χρήση συρματοκοπής ή άλλου ειδικού εξοπλισμού (όχι χρήση εκρηκτικών υλών).

Η παραγωγή του λατομείου περιλαμβάνει Ορθογωνισμένες Πλάκες Μαρμάρου αγυάλιστες, διαφόρων παχών και Ορθογωνισμένα Καδρέτα Μαρμάρου γυαλισμένα και αγυάλιστα, διαφόρων παχών και διαφόρων διαστάσεων καθώς και ειδικές διαστάσεις κατά παραγγελία σε Ογκίδια ή Καδρέτα Μαρμάρου. Το λατομείο παράγει περίπου 5.000 κυβικά μέτρα Ογκομαρμάρων, 35.000 τόνους Ξοφαριών και 6.000 κυβικά μέτρα Αδρανών Υλικών τον χρόνο. Το εργοστάσιο παράγει περίπου 20.000 τετραγωνικά μέτρα Μαρμαροπλακών και 90.000 τετραγωνικά μέτρα Καδρετών τον χρόνο.

Title:
Center for Marble Crafts and its promotion of the history of marble with workshops and hospitality areas artists
Student:
Balta Anthi
Year:
July 2020
Supervisors:
Dimitris Polychronopoulos, Maria Grigoriadou
University:
Department of Architectural Engineering, Democritus University Thrace
Date:
Category: